Zaba isplaćuje Unicreditu 616 milijuna kuna dividende

Bez autora
Mar 11 2012

Zagrebačka banka objavila je na Zagrebačkoj burzi da Uprava i Nadzorni odbor te banke predlažu Glavnoj skupštini, koja će se održati 27. travnja ove godine, donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od po 2,28 kuna. Dividenda bi se isplatila iz dobiti banke ostvarene u prošloj godini. Prema prijedlogu, dioničari bi stekli tražbinu za isplatu dividende na dan donošenja odluke o isplati, a tražbina bi na isplatu dospjela 25. svibnja ove godine. Inače, temeljni kapital banke podijeljen je na 320.241.955 redovnih dionica, pa bi se prema tome isplatilo oko 730,15 milijuna kuna dividende. Prema podacima SKDD-a, najveći dioničar je Unicredit Bank Austria s 84,48 posto, doduše radi se o skrbničkom računu, te bi im se, prema prijedlogu, isplatilo oko 616,83 milijuna kuna. Podsjetimo, prema nerevidiranom financijskom izvješću, Zagrebačka banka lani je ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je za 2,7 posto više u odnosu na 2010.

Zaba isplaćuje Unicreditu 616 milijuna kuna dividendeZagrebačka banka objavila je na Zagrebačkoj burzi da Uprava i Nadzorni odbor te banke predlažu Glavnoj skupštini, koja će se održati 27. travnja ove godine, donošenje odluke o isplati dividende imateljima redovnih dionica oznake ZABA-R-A u iznosu od po 2,28 kuna.

Dividenda bi se isplatila iz dobiti banke ostvarene u prošloj godini.

Prema prijedlogu, dioničari bi stekli tražbinu za isplatu dividende na dan donošenja odluke o isplati, a tražbina bi na isplatu dospjela 25. svibnja ove godine. Inače, temeljni kapital banke podijeljen je na 320.241.955 redovnih dionica, pa bi se prema tome isplatilo oko 730,15 milijuna kuna dividende.

Prema podacima SKDD-a, najveći dioničar je Unicredit Bank Austria s 84,48 posto, doduše radi se o skrbničkom računu, te bi im se, prema prijedlogu, isplatilo oko 616,83 milijuna kuna. Podsjetimo, prema nerevidiranom financijskom izvješću, Zagrebačka banka lani je ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je za 2,7 posto više u odnosu na 2010. Poslovni prihodi iznose 4,2 milijarde kuna, što je za 134 milijuna ili 3,3 posto više nego godinu prije. Ukupni troškovi poslovanja od 1,7 milijardi kuna u usporedbi s prethodnom godinom neznatno su smanjeni (za 0,4 posto), rezultirajući daljnjim poboljšanjem odnosa troškova i prihoda na razini od 42,2 posto, za razliku od 43,8 posto u 2011.

Solidan financijski rezultat ostvaren je uslijed rasta prihoda od kreditiranja korporativnog i javnog sektora, bolje troškovne i procesne efikasnosti banke, ali i uz istodobni porast rizičnosti kad je riječ o kreditnim plasmanima poduzećima i građanima, što je uz pad prihoda od naknada dovelo do stagnirajuće dobiti. Unatoč kompleksnom makroekonomskom okruženju i porastu troškova financiranja, Zagrebačka banka očuvala je svoju konkurentnu sposobnost što je rezultiralo povećanjem neto kredita klijentima u iznosu od 5,1 milijardi kuna ili za 7,9 posto. Od toga se oko 5 milijardi kuna (što je porast od 14,5 posto) odnosi na korporativni i javni sektor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik